"Bryggen-mysteriet" lansert
Tilbake

12. juni markerer Bryggens venner sitt 50-årsjubileum. Dette skjer i forbindelse med årsmøtet, som finner sted på Radisson Blu Royal Hotel på Bryggen denne dagen. I anledning jubileet har foreningen invitert Gunnar Staalesen til å skrive en kriminalfortelling ekslusivt for dem, der handlingen skulle knyttes til Bryggens historie.

Boken har fått tittelen Bryggen-mysteriet og er utgitt på Bodoni forlag.

Året er 2005. Varg Veum får besøk på sitt kontor av Henrich Klencke, en mann med hanseatiske familierøtter. Han gir Veum i oppdrag å forhindre en forbrytelse knyttet til en flere århundrer gammel familieforbannelse, en feide mellom familiene Klencke og Lanckenow, også de med røtter fra Hansa-tiden. Forbannelsen knytter seg til en spesiell dato, 4. juli - den dagen deler av Bryggen brant i 1955... Men historien føres enda lenger tilbake enn det, og familieforbannelsen dukker opp flere ganger.

I kortromanen møter man foruten Veum også andre velkjente etterforskere fra forfatterskapet, 1900-trilogiens Christian Moland og Ole Berstad, og Molands sønn Svend Atle Moland, også han politietterforsker. Fortellingen beveger seg frem og tilbake i tiden og gir på den måten et indirekte bilde av Bryggens historie, fra 1700-tallet og frem til idag.

Boken er illustrert med originale Bryggen-bilder av kunstmaleren Julius Holck, utgitt 1899-1900.

Det er trykket et begrenset opplag av boken, som etter årsmøtet vil være i salg i "Stikk innom"/Visitor Center i Jacobsfjorden på Bryggen.