2020. Post festum

2020. Post festum er en frittstående fortsettelse av Gunnar Staalesens bredt anlagte romantrilogi om Bergen og Norge i det 20. århundre. De siste tjue årene omfatter store og dramatiske begivenheter, som terrorangrepet i USA 11. september 2001 og terrorhandlingen som rystet Norge 22. juli 2011. Oljealderen nærmer seg kanskje slutten, og kampen står om miljø, klima og fundamentalisme. Verden er connected på helt andre måter enn før.

Mot dette bakteppet veves en handling av sterke følelser, gammelt hat og nag, følelsesmessige forlis, personlige tragedier og drømmer om kjærlighet. Her følger vi representanter for familiene Nesbø, Brandt, Moland – kjent fra Hundreårstrilogien – og flere andre gjennom de siste tjue årene av norsk og internasjonal historie, fra årtusenskiftet til koronaåret 2020.

Under det hele hviler gåten om den såkalte Isdalskvinnen, et mystisk dødsfall som inntraff i Bergen i november 1970. Nye opplysninger kommer Varg Veum for øre. Kan han oppklare saken om Isdalskvinnen, 50 år på overtid? 

Anmelderne skrev:

(Fem hjerter av seks) "Rik Bergenshistorie fra Staalesen (...) Svaret på gåten er overraskende originalt, og godt motivert med forgreninger tilbake til krigen (...) Historien om hvordan Bergen, Norge og verden har utviklet seg er fortalt på kledelig bergensk vis - rett frem uten for mye dill dall." (Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende)

"De grundige partiene er velskrevne, de kommer personene nær og gir innsikt for den som husker, kanskje også for en yngre leser som ikke kjenner begivenhetene igjen (...) De 505 sidene framstår som en drøy munnfull i all sin detaljrikdom, samtidig er de nesten for få (...) Når det er sagt, jeg leste med stor interesse, tålmodigheten ble satt på sine prøver, men den bestod dem alle - med god margin." (Leif Ekle, NRK.)

(Terningkast 5) "Lesefest! Fortsettelsen av Gunnar Staalesens historiske romanserie fra Bergen er et skattkammer for en historieinteressert leser (...) Aller sterkest er skildringen av 22. juli, som også utgjør forsidebildet (...) Plot og relasjonstråder er imponerende godt puslet sammen. Og alt er gjennomført på detaljnivå, helt ned til hvilke dataspill som var moderne." (Elin Brend Bjørhei, VG.) 

(Terningkast 4) "I det hele tatt, er du født etter 1990, så er det din samtidshistorie som rulles opp mot et hullete bakteppe av et kriminalmysterium. Det er spennende, fordi samtidshistorie er spennende, og fordi Staalesen kan kunsten å formidle." (Fartein Horgar, Adresseavisen)

"Staalesens prosa flyter lett (...) Staalesen er grundig i beskrivelsen av historiske detaljer, sjonglerer ubesværet med ulike dialekter, og han har stålkontroll på det etter hvert ganske innfløkte persongalleriet. Gamle skurker og ofre dukker opp, samt flere av (de fiktive) Bergens-familiene fra de foregående bøkene (...) Terrorangrepene i New York og massakren på Utøya blir en del av handlingen, og forfatteren klarer å skape rørende scener fra Utøya uten at det føles spekulativt." (Mari Grydeland, Aftenposten)

Fakta

Utgivelsesdato: 2021

Sjanger: Roman